Faceți căutări pe acest blog

duminică, 20 iunie 2010

Cocoşelul neascultător


Copii de 11 ani, amendaţi de Fisc pentru că nu au declarat veniturile realizate în “Cocoşelul neascultător”
Statul român a recuperat 5 lei de la un evazionist minor, care nu şi-a declarat veniturile realizate jucând în piese de teatru precum “Snoave cu Păcală” sau “Cocoşelul neascultător”. Alţi cinci evazionişti cu vârste între 11 şi 17 ani sunt în vizorul Fiscului, relatează Gândul
Un minor a fost amendat deja cu 5 lei, iar alţi cinci au intrat în atenţia Fiscului din Vrancea, după ce aceştia au omis să îşi declare veniturile realizate anul trecut jucând în mai multe piese ale Teatrului Municipal din Focşani. Un grup de 11 elevi, cu vârste cuprinse între 11 şi 17 ani au câştigat câte 30 de lei de căciulă, anul trecut, când au jucat pe scena teatrului în piese precum “Snoave cu Păcală” sau “Cocoşelul neascultător”.

Dacă cinci dintre ei au ales să fie cetăţeni corecţi şi au depus declaraţiile de venit (formularul 200) la administraţia fiscală de care aparţin, alţi şase dintre ei au ales să “înşele” statul.

Administraţia Finanţelor Publice din Judeţul Vrancea a intrat pe fir realizând în baza formularelor 205 trimise de Teatrul Municipal din Focşani că nu toţi minorii şi-au declarat veniturile. “În anul 2009 am avut nouă spectacole pentru copii, jucate de copii. Au primit câte 30 de lei pe spectacol. Au fost în jur de 300 de lei pe tot anul”, a declarat Aurica Constantinescu, contabil la Teatrul Municipal.

Vârsta evazioniştilor nu i-a impresionat însă pe angajaţii Fiscului din Vrancea. “Nu se exceptează ca venituri impozitate decât bursele pentru elevi şi studenţi, în rest toate veniturile realizate de persoane, fără a se face referire la vârsta persoanei care realizează venitul, absolut toate veniturile realizate se impozitează”, a declarat directorul Finanţelor Publice Vrancea, Eugen Ciorici.
Minorii invocă necunoaşterea legii

Alexandra Stanciu, una dintre elevele care au "fentat" Fiscul, a lăsat să se înţeleagă că nu ştia că trebuie să îşi declare veniturile. "A venit ceva de la Finanţe pe care scria numele meu şi l-am întrebat pe tata şi mi-a spus că e ceva de la teatru, cum că ar trebui să plătesc ceva", a spus aceasta. "Nu am ştiut că pentru copil trebuie sa depui un impozit pe venit sau ceva de genul ăsta, mai ales ca e vorba de nişte sume infime", a declarat şi tatăl Alexandrei. În apărarea evazioniştilor sare şi directorul Teatrului Municipal din Focşani, actorul Sorin Francu. "Pur şi simplu au uitat să depună declaraţiile la termen. Sunt atâtea probleme grave în ţara asta şi acum, că nişte copii au uitat să-şi depună o hârtiuţă la finanţe devine o mare nenorocire", a declarat acesta.

În ciuda somaţiei Fiscului, doar unul dintre cei şase evazionişti s-a prezentat până în prezent la Administraţia Fiscală pentru a clarifica problema. "Ulterior primirii notificării o persoană s-a prezentat depunând declaraţia şi a fost sancţionată, achitând amenda în suma de 5 lei (amenda de 10 lei achitată la jumătate în 48 de ore)", au declarat pentru Gândul reprezentaţii ANAF, care au asigurat că nimeni (nici măcar minorii) nu este mai presus de lege.

"În cazul persoanelor fizice, nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declaraţiilor de venit constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10 lei la 100 lei conform art. 219 alineatul 3 din OG 92/2003 republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Codul Fiscal nu face distincţie cu privire la vârsta persoanei care obţine venitul", au mai spus reprezentaţii ANAF.

Sursa: www.gandul.info

3 comentarii:

  1. Salut,
    gata acu te urmaresc oficial pe blog prin blogu meu
    :))
    abia astept sa ne mai vedem , dak vrei sa pleci din tara .....pune degetu pe harta si pleaca
    sal, numai bine si bafta , fain blog
    sal

    RăspundețiȘtergere
  2. Am vazut asta la TV. Ar trebui sa ne punem serioase semne de intrebare referitor la lumea in care traim, si mai ales, unde o sa ajungem daca vom continua in modul asta. INDIGNARE e cuvantul cheie.
    Sa nu mai aducem in discutie faptul ca e un spectacol sustinut de copii, care au muncit si au invatat sa realizeze ceva. Si, la dracu! e vorba de 30 de lei. Abia daca iti ajung sa-ti iei ceva de mancare dupa spectacol. Si mai revoltator e ca sunt atatia care fenteaza fiscul cu sume mult mai mari si exprimate in euro, de multe ori pentru activitati mai mult sau mai putin dubioase.
    Putine comentarii, multa indignare, dupa cum ziceam.

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca ti-ai luat servici, sa stii ca de aici nu poti sa-ti dai demisia, ai intrat in joc, joaca:D :*

    Adica, nu mai am material de comentat:D

    RăspundețiȘtergere